Things To Do

Salir Do Porto is voor ons persoonlijk een waar paradijsje

Een kleine gemeente met zo’n 700 inwoners van Salirenses waaronder veel vissers en daarnaast wat inwijkelingen en vakantiehuisjes. Er zijn hier nog regelmatig dorpsfeesten en de sfeer is geweldig (zeker begin augustus). De zee is vlakbij, de natuur vlak achter ons en toch heb je alle comfort heel dichtbij. De duin in Salir heeft zich 100.000 jaar geleden gevormd en zorgt tot op vandaag voor veel plezier. Beklim zeker ook eens de Miradouro vlak bij ons huis met z’n imposante kruis. Na de afdeling kan je iets drinken in de gezellige bar A Quinta Do Salir. Aan de monding van de rivier de Tornada is ook een bron te vinden. Je vindt er ook de ruines van het oude tolgebouw. En ooit hebben ze hier één van de schepen van Vasco Da Gama gebouwd. Als je alles gezien hebt hebben we uiteraard nog wat tips voor jullie:

Surfen

We hebben het huis gekozen omdat de baai zeer beschermd is en dus perfect met kinderen. Er zijn amper golven. Het wordt door de portugezen ook Praia da Crancias genoemd. Surfen zit er dus niet in. Er zijn gelukkig heel wat stranden in de buurt om te surfen: - Foz Do Arelho - 10 minuten rijden. Af en toe kan hier gesurft worden. De golven slaan snel hard neer op het strand dus voor iets meer geoefende surfers. - Nazaré - 20 minuten rijden. Staat bekend om z’n golven tot wel 30m maar die zijn er enkel in de winter en alleen voor de allerbeste surfers. In de zomer kan je er makkelijk op de verschillende stranden in de buurt surfen. - Peniche - 25 minuten rijden. Het surfwalhalla van Europa. Hier zijn heel wat stranden, surfscholen, surfshops en elk niveau van surfer kan hier z’n gading vinden. Hier ga ik ook surfen met Rae Morris (7 jaar) - Ericeira - 50 minuten rijden. Iets verder rijden maar net als Peniche een surfwalhalla. Hier ook veel hippe bars en eetgelegenheden maar meer met Lissabon prijzen. Iets duurder dan gewoonlijk aan de Zilverkust. Los daarvan zijn er overal wel wat stranden te vinden voor de meest geoefende surfers: Alma beach, Castelo/Leao, Praia da Gralha, … In ons huis ligt een surfmap van de regio.

Dagtrips

- Lissabon! Slechts 50 minuten rijden. Teveel tips om op te noemen dus laat je adviseren door de reisgidsen in ons huisje. (LX factory is leuk en het park aan Embaixada heeft een parkcafé waar het fantastisch zitten is) Probeer te combineren met Cascaïs. Mocht je into vintage zijn, er is een heel speciale mevrouw Susan die er vintage workshop heeft: Bins & Bobs. Ze is wat gek maar alle antieke krukjes uit ons huis komen van daar.
 - Caldas Da Rainha. 15 minuten rijden en de moeite waard om te bezoeken. (je vindt er ook de beste supermarkten) Tips: keramiekfabriek Bordalla Pinheiro (met een outlet shop) het grote park waar je wat schaduw kan vinden, brunchen in Citrus en keramieken penissen kopen bij Loja do Ca**lho die de kunst nieuw leven wil inblazen, ze vertellen je graag over de oorsprong. Interieurwinkel XXX is ook eens leuk om wat te snuisteren.
 - Santana Market. 25 minuten rijden. Elke zondagmorgen kan je naar deze zeer bijzondere echt Portugese markt. Bijna twee voetbalvelden groot en ze verkopen er alles. Meubels, kledij, eten, dieren, … Er zijn tal van leuke barretjes en meest bekend is de Frango Piri Piri. Geroosterde kip met hete saus. Heel leuk om de sfeer eens op te gaan snuiven.
 - Obidos. 15 minuten rijden. Middeleeuwse omwalde stad waar je aan de ingan zeker de Gihinja moet proeven, een plaatselijke kersenlikeur. In de zomer is er altijd een Middeleeuwse week met ridderspelen en vogelshows.
 - Leiria - 40 minuten rijden. Heel charmant stadje waar je niet echt moet zijn om te shoppen. Je kan er vooral genieten van de omgeving en de vele eet en drankgelegenheden.
 - Costa Nova - Aveiro is het Venetië van Portugal, Costa Nova vlakbij aan de kust is de meest Instagrammable plaats van Portugal. Just google it. De huisjes zijn fantastisch mooi.


Hardlopen

- Joggen in het natuurgebied achter ons huis. Er zijn talloze trails langs de kliffen waar je her en daar naar beneden kan maar dus ook weer naar boven moet. Goed voor je hoogtemeters. Op het Strava account van Hannes kan je de gedetailleerde route downloaden. (Soms ga ik er ook eens rijden met de Defender, best een uitdaging die 4x4 paadjes.) - Een andere leuke plek om te joggen is in Arelho op het einde van de Obidos Lagune. Ondertussen kan je ook flamingo’s spotten. - Of je jogt gewoon het strand over naar Sao Martinho heen en terug. Er is een mooi vlonderpad in de duinen en het is wat vlakker. 6km heen en terug.